• Kontakt
wtorek, 17 czerwca, 2025
  • Strona główna
  • Kontakt
  • Aktualności
  • Biogaz
  • Biometan
  • Poradniki
  • Newsletter
No Result
View All Result
ZieloneGazy.pl
Reklama
ZieloneGazy.pl
  • Strona główna
  • Kontakt
  • Aktualności
  • Biogaz
  • Biometan
  • Poradniki
  • Newsletter
No Result
View All Result
ZieloneGazy.pl
No Result
View All Result
Home Poradniki

Hydroliza – pierwszy etap produkcji biogazu.

12 listopada, 2023
in Poradniki
Reading Time: 5 mins read
A A
0
Udostępnij na FacebookUdostępnij na Twitterze

Hydroliza – Bakterie na tym etapie produkcji dzięki swoim enzymom są zdolne do degradacji złożonych związków organicznych, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany, poprzez przeprowadzanie reakcji biochemicznych. Dzięki ich działaniu, substancje te są trawione i przekształcane w prostsze związki organiczne, takie jak aminokwasy, kwasy tłuszczowe, gliceryna i cukry. W wyniku tego procesu, dodana biomasa ulega przekształceniu w pulpowatą postać . To właśnie podczas hydrolizy powstaje najwięcej biowodoru i to hydroliza trwa najdłużej z wszystkich etapów produkcji biogazu.


Krótki wstęp



Podczas procesu fermentacji beztlenowej różnorodne bakterie i archeony rozkładają substrat organiczny, wytwarzając głównie metan i dwutlenek węgla. Ten beztlenowy proces degradacji można podzielić na cztery odrębne fazy: hydrolizę, acetogenezę, kwasogenezę i metanogenezę.


Fazy te różnią się pod względem szlaków reakcji i metabolitów wytwarzanych przez zaangażowane mikroorganizmy. W  reaktorze jednostopniowym z ciągłym,  pełnym mieszaniem (najczęstszy typ reaktorów do produkcji biogazu) te poszczególne etapy degradacji zachodzą jednocześnie. W związku z tym specyficzne warunki środowiskowe i operacyjne muszą być dokładnie kontrolowane ze względu na wąskie limity i wysokie wymagania dotyczące degradacji złożonych substratów. Dlatego uzyskanie kompleksowego zrozumienia charakterystyki i wpływowych czynników związanych z różnymi ścieżkami fermentacji beztlenowej ma kluczowe znaczenie dla optymalizacji produkcji biogazu.



W procesie hydrolizy mikroorganizmy rozkładają złożone polimery organiczne, takie jak węglowodany, białka i tłuszcze, w ich podstawowe elementy składowe: cukry,  aminokwasy, glicerol i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. 

Hydroliza węglowodanów



Węglowodany obejmują szereg związków, w tym cukry proste (monosacharydy), a także bardziej skomplikowane oligo– i polisacharydy, które powstają głównie w wyniku wiązania lub polikondensacji monosacharydów. Wśród dominujących naturalnych węglowodanów możemy wymienić długołańcuchowe polisacharydy, takie jak celuloza (w tym hemiceluloza i lignoceluloza), pektyna i skrobia. W procesie hydrolizy łańcuchy te są rozkładane na poszczególne monomeryczne bloki budulcowe.

Stosunkowo szybki rozkład może wystąpić w przypadku prostych disacharydów, takich jak sacharoza lub maltoza, podczas gdy hydroliza celulozy lub pektyny jest wolniejsza. Jednak całkowita hydroliza złożonych związków lignocelulozowych np. lignina, występująca w różnych substratach i pozostałościach rolniczych (głównie słoma) nie jest możliwa ze względu na to że rozkłada się tylko w warunkach tlenowych (a jak już wiemy, produkcja metanu zachodzi w ściśle beztlenowych warunkach).

Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak funkcjonuje biogazownia!


Hydroliza białek

Białka, składają się głównie z 20 aminokwasów, tworzą długołańcuchowe makrocząsteczki. Struktura i właściwości każdego białka są określone przez sekwencję aminokwasów. Podczas hydrolizy białka są enzymatycznie rozkładane przez enzymy proteolityczne (proteazy – enzymy rozkładające białka) na polipeptydy i aminokwasy. Ze względu na swoją złożoną strukturę, białka generalnie stanowią większe wyzwanie pod względem hydrolizy w porównaniu do prostych węglowodanów. Jednak rzeczywista szybkość rozkładu w dużym stopniu zależy od specyficznej struktury i rozpuszczalności białka (determinowanego przez aminokwasy), a także poziomu pH w środowisku.

Rozkład tłuszczy

Tłuszcze i oleje składają się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (kwasów monokarboksylowych), które tworzą estry z alkoholem glicerolem. Prawie 98% wszystkich naturalnych tłuszczów i olejów składa się z różnych trójglicerydów, w których każda z trzech grup hydroksylowych glicerolu jest zestryfikowana kwasem tłuszczowym. W procesie hydrolizy lipazy (esterazy – enzymy rozkładające tłuszcze) enzymatycznie rozkładają tłuszcze na glicerol i poszczególne długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W rezultacie tłuszcze mogą ulegać całkowitej hydrolizie, choć zazwyczaj przy stosunkowo niskim tempie rozkładu. 


Skład substratów odgrywa kluczową rolę nie tylko w określaniu ilości wyprodukowanego biogazu, ale także w oszacowaniu szybkość hydrolizy. 

Jeśli chodzi o degradację substratów rolniczych lub bioodpadów zawierających złożone, cząsteczkowe i odporne składniki takie jak lignina, hydroliza często staje się etapem ograniczającym szybkość całego procesu fermentacji. Dodatkowo, szybkość hydrolizy zależy od składu substratu i stężenia biomasy drobnoustrojów, co koreluje z produkcją enzymów katalitycznych.

Tags: Biogazbiometan
Share2Tweet1Share

Artykuły o podobnej tematyce temat

osady ściekowe i biogaz w dyrektywie w sprawie osadów ściekowych
Poradniki

Jak Dyrektywa w Sprawie Osadów Ściekowych może wpłynąć na biogaz?

29 stycznia, 2024
Dyrektywa RED III z perspektywy biogazu i biometanu
Poradniki

Jakie zmiany oczekuje rynek biogazu i biometanu po wprowadzeniu RED III?

29 stycznia, 2024
polski prąd najdroższy w europie
Aktualności

Polski prąd najdroższy w Europie przez brak energii z OZE.

13 października, 2023
webinar na temat bioenergii
Biogaz

Webinar na temat roli bioenergii (biogazu) w UE.

13 października, 2023
Load More
Next Post
unijne regulacja wtłaczania biometanu

Unijne prawo a wtłaczanie biometanu do sieci.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

logo zielonegazy kontakt

© 2023 ZieloneGazy.pl – Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Zapisz się do naszego Newslettera! Kliknij Tutaj!

No Result
View All Result
  • Strona główna
  • Kontakt
  • Aktualności
  • Biogaz
  • Biometan
  • Poradniki
  • Newsletter

© 2023 ZieloneGazy.pl - Wszelkie Prawa Zastrzeżone

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Kontynuując zgadzasz się na ich przechowywanie. OPrivacy and Cookie Policy.